Адвокат Димитър Алексиев в София

Аман от приятели или как да се отърва от заемите

Предполагам на всеки му се е случвало да се чуди как да откажа пари на заем на приятел/познат/, който за пореден път му иска пари, който ще върне супер трудно или пък въобще няма и да ги върне. Аз ще споделя начинът, по който се оправям в такава ситуация, както от фактическа така и от правна гледна точка.

Преди години, когато все още бях женен, с жена ми, която също беше адвокат, си бяхме разпределили ролите – тя отказваше заеми на моите роднини и приятели, а аз правех същото с нейните. Сега се налага сам да правя това, но с годините така успешно се справях, че вече почти никой не ми иска. Обикновено преди да кажа „Не” разказвам един анекдот, който ме спасява от нуждата да обяснявам отказа си.

Та имало един бизнесмен, който имал добър приятел, но това приятелство било застрашено от факта, че човекът непрекъснато искал пари на заем от бизнесмена и му ги връщал супер трудно и доста след уговореното време. На човекът му писнало и решил повече да не дава пари на заем. При поредното идване с тази цел , бизнесменът категорично отказал да даде пари. След като дълго и упорито човекът молил бизнесмена, най накрая той склонил да даде заема, но поставил условие – приятелят му да слезе до първия етаж /офисът на бизнесмена бил на последния/ и да лази на ръце и крака до последния етаж. Човекът слязъл до долу и лазейки по стълбите стигнал до офиса на бизнесмена, като ръцете и краката му били целите в кръв. Човекът получил заема, но попитал бизнесмена защо го е наранил по този начин – физически и психически. Бизнесменът се обърнал и му казал – „За да разбереш как ще се чувствам аз , когато стане време да ми връщаш парите”.

Ако все пак не можете или не искате да откажете пари на заем, то поне направете нужното от правна гледна точка, да си подсигурите нужните документи, с които, ако той не върне заема, ще имате необходимите юридически инструменти, за да си гарантирате връщането на парите.

Вариант 1
Най добре е да накарате заемополучателят, да подпише Запис на заповед, с който след евентуалното невръщане на заема, ще можете в рамките на 2-3 седмица да извадите Изпълнителен лист и започнете принудително връщане. Имайте предвид, че Записът на заповед, като извънсъдебно изпълнително основание, има много точно и формално съдържание, което трябва да се спазва, и поради това е задължително той да ви бъде изготвен от адвокат. Моят съвет е това да го направи адвокат, не само защото това ще ви гарантира точен и коректен документ, но и съответната отговорност от страна на адвоката, че този документ, ще послужи, за това, за което е създаден.

Вариант 2
Другата възможност е да съставите договор за заем, който задължително трябва да заверите нотариално, като по този начин превръщате договора в извънсъдебно изпълнително основание, което ще ви даде същите възможности като Записа на заповед. И в условията на тази хипотеза, не правете експерименти да ползвате договори, взети примерно от интернет, защото ако се наложи да ползвате този договор пред съд, то интернет няма да носи отговорност, че съдът ви отказва издаването на Изпълнител лист.

Не се притеснявайте от факта, че сте приятели и ви е „неудобно” да поискате от тях подписването на такива документи. Ако все пак имате някакви притеснения, спомнете си хубавата Българска поговорка –„Чисти сметки – добри приятели”.
Ако искате да ви помогна в създаването на нужните документи или имате въпроси и проблеми свързани с тази тематика, винаги може да ме потърсите, на телефоните, посочени в сайта ми.