Адвокат Димитър Алексиев в София

Помощ – ТОПЛОФИКАЦИЯ или не на монополите

Здравейте приятели, днес ще обърна внимание на една доста актуална и до голяма степен болезнена тема – защита от Топлофикация, която след близо 10 години „се сети” да събира стари вземания, за които през последните 10 години не се е погрижила да събере. В последната година, монополистът изтегли много стари изпълнителни листа, издадени в периода около 2000-та година и заведе нови изпълнителни дела
И тук възниква въпросът как да се защитим, ако не искате съдия-изпълнителят да разпродаде вашето имущество и да запорира банковите ви сметки.. Ако вече сте получили покана за доброволно изпълнение от съдия-изпълнител със заплаха да ви запорира сметките и разпродаде имуществото имайте предвид, че вече почти сигурно сметките ви в банките вече са запорирани и парите изтеглени. Това обаче не значи непременно, че трябва да се примирете и да приемете съдбата си, а по скоро е знак, че е време да започнете борба за защита на правата си!
Хубавото за нас в този случай е, че най-често вземанията, за които претендира Топлофикация, вече са погасени по давност и не ги дължите. Разбира се, за да сте  сигурни в това трябва, внимателно да се разгледат документите по делото.Това, което някога е направила Топлофикация е да извади „изпълнителен лист“ на основата на фактурираните суми, без дори да се е водило дело.

Давността обаче е институт, който съдебните органи не прилагат служебно – какво значи това. Значи, че ако не следите за правата си, някой няма да го направи вместо Вас – дълговете не изчезват автоматично
Какво трябва да се направи в този случай – първо – обадете се на адвокат. Това, което мога да направя за вас е да разгледаме документите и да решим какво е нужно, за да се отговори на удара. Ще се предприемат действия пред съответния съд, който да установи, че сумите претендирани от Tоплофикация по начислени сметки, вече не са дължими.

След като по надлежния ред, съдът постанови, че вие не дължите на Топлофикация претендираните суми, съдия-изпълнителят ще бъде принуден да прекрати воденото от него изпълнително дело и да вдигне всички наложени запори и възбрани. В рамките на съдебното производство ще направим нужното да спрем действията на съдия-изпълнителя, за да не разпродаде вашето имущество. При завеждане на иска ще поискаме обезпечение за спиране на изпълнението по изпълнителното дело. След като бъде уважено това искане за допускане на обезпечението, съдът издава съответната обезпечителна заповед за спиране на изпълнението, с която съдия-изпълнителят е длъжен да се съобрази и съответно да спре принудителното събиране на начислените суми.
Добре е да се свържете с адвокат веднага след получаване на призовката и е особено важно, да не подписвате каквито и да е било документи, предложени от Топлофикация, под предлог, че са особено загрижени за Вас. Не приемайте и не подписвайте схеми за разсрочено плащане, защото по същество това означава, че вие признавате, че сумите са дължими..
Важно е да не отлагате реакцията, а да се предприемат бързи действия. За решаване на вашия проблем в най-кратки срокове можете да разчитате на мен, като се обадите на посочените телефони в сайта.